Вживаємо соки правильно

ВЖИВАЄМО ПРАВИЛЬНО

Свіжовіджаті соки необхідно вживати відразу ж після приготування – у результаті реакції з повітрям вітаміни руйнуються, і вже через 15-20 хвилин після приготування фрешу кількість вітамінів і мікроелементів у ньому різко знижується – сік може втратити до 40% корисних речовин. Тим більше не можна зберігати фреш в холодильнику до вечора! Єдиний виняток– буряковий фреш, який перед вживанням необхідно витримати в холодильнику не менше 40 хвилин. Причому в чистому вигляді свіжовіджатий буряковий сік не п’ють, його як правило додають у морквяний у співвідношенні 1:3 (одна частина бурякового соку і три частини морквяного).

У сам морквяний сік слід додати 1-2 чайні ложки рослинної олії (краще оливкової) чи вершків: каротин перетворюється на вітамін А і засвоюється тільки разом з жирами. Додавати сіль у томатний сік також не варто.

Щоб уникнути руйнування зубної емалі, бажано пити соки через трубочку (соломинку) і за жодних обставин не чистити зуби відразу після вживання свіжовіджатого соку.

Фреші не рекомендовано пити натщесерце, адже вони подразнюють слизову кишечника. Свіжовіджаті соки необхідно вживати за 30-40 хвилин до прийому їжі – так швидше засвоються корисні речовини, і поліпшується моторика кишечника. Запивати їжу свіжовіджатим соком у жодному разі не можна: речовини, які наявні в соці та вступили у взаємодію зі спожитою їжею, можуть викликати печію, бродіння в кишечнику тощо.

У разі прийому будь-яких лікарських засобів обов’язково проконсультуйтеся з лікарем з приводу рекомендацій або обмежень щодо вживання свіжовіджатих соків.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ
На жаль, ми не можемо бути впевнені у високій якості свіжовіджатих соків, приготованих з екзотичних фруктів. Адже привезені здалеку фрукти дуже часто збираються ще зеленими і довго зберігаються перед вживанням, що, безумовно, негативно впливає на вміст у них корисних речовин. При зберіганні цитрусових у непереробленому вигляді протягом шести місяців останні втрачають 50% вітаміну С, який міститься в них. Максимальну користь принесуть фреші, приготовані зі свіжозібраних фруктів, що в наших широтах практично неможливо.