Види упаковки — упаковка зі скла

УПАКОВКА ЗІ СКЛА
Певно, скло є одним з найдавніших пакувальних матеріалів. Скляні посудини використовували ще в Єгипті та Сирії за три тисячі років до н.е. Попри поважну історію цього матеріалу, технологія його виготовлення не зазнала значних змін. За великим рахунком, єдиною серйозною – і край корисною – інновацією до ХХ століття стало винайдення склодувної трубки (за сто років до н.е.). По-справжньому інтенсивний розвиток склівництва почався лише в 1901 році, коли був запатентований перший автоматичний пляшковий верстат.

Донедавна саме скляна тара була найпоширенішим видом пакування соків, нектарів і соковмісних напоїв у нашій країні. Сьогодні ж у скляних пляшок з’явилися конкуренти, а саме картонні пакети та пластикові пляшки. Однією з причин актуальності скляної тари є консерватизм покупців, котрі надають перевагу сокам і нектарам, упакованим саме в цей знайомий і звичний матеріал.

ОСНОВНІ ПЕРЕВАГИ СКЛЯНОЇ ТАРИ
Виготовляють в різних формах і об’ємах;
Здатна зберігати продукт протягом 2-3 років;
Екологічна упаковка

ОСНОВНІ НЕДОЛІКИ СКЛЯНОЇ ТАРИ
Серед безперечних недоліків упаковки зі скла – низька механічна міцність (тара легко б’ється й не може бути полагоджена), а також більша (порівняно з ПЕТ і картонними пакетами) питома вага на одиницю розфасованої продукції. Звичайна літрова скляна пляшка важить близько 500 г. Окрім того, скляна тара – об’ємна й займає багато місця в смітнику.

ЗДОРОВ’Я ТА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ
В природних умовах скло практично не розкладається й може не руйнуватися протягом сотень років.

ПЕРЕРОБКА
Частину скляної тари використовують повторно, попередньо піддаючи стерилізації. Якщо це недоцільно, то скло можна неодноразово піддавати переробці й повторно використовувати для створення нових виробів (у тому числі пляшок, банок, посуду). Для цього використовують так звані подрібнювачі скляної тари. Роздріблене скло (розмір фрагментів, або фракцій, може варіюватися) піддають подальшому очищенню для виділення частинок, що містять метали, пластик тощо. Цей процес коштує дорого.