Думка експертів про вітаміни у фрешах

Думка про те, що вітаміни та інші корисні речовини є винятково у фрешах, достатньо поширена. Але це не зовсім відповідає дійсності. Безумовно, фреш – прекрасний і неймовірно корисний продукт, за умови, що він виготовлений з якісних, екологічно чистих і дійсно свіжих плодів – в ідеалі, зібраних у власному саду. На жаль, далеко не кожний має такий сад. Усі ми купуємо фрукти й овочі в супермаркетах і не маємо реальної можливості перевірити їхню якість, зокрема наявність нітратів та іншої «хімії» на око не з’ясувати. До того ж, велику кількість плодів транспортують здалеку, тому їх найчастіше збирають ще зеленими й довго зберігають. Це, певна річ, негативно впливає на вміст у них корисних речовин. Якщо взяти, наприклад цитрусові, то при зберіганні в непереробленому вигляді протягом півроку, вони втрачають до 50% вітаміну С. Як Ви вважаєте, наскільки буде корисним фреш, зроблений з такого не вельми свіжого фрукта?

Окрім того, треба пам’ятати, що фреш рекомендують пити безпосередньо після віджимання, оскільки з часом кількість вітамінів в ньому знижується, – і сік може втратити до 40% корисних речовин. Не дивно, що для соків промислового виробництва подібних проблем не виникає. Більше того, вони мають реальні переваги. Найголовніша полягає в тому, що плоди для виготовлення пакетованих соків переробляють безпосередньо на місцях зростання: яблука й томати – в Україні, апельсини – у Бразилії та Флориді, ананаси – у Таїланді. Причому на соковий завод такі фрукти й овочі надходять на стадії максимальної зрілості, коли вміст вітамінів та інших цінних речовин у них найвищий, а технологія переробки дозволяє зберігати в соках корисні властивості стиглих фруктів. При цьому жодної «хімії» (хімічних консервантів, штучних ароматизаторів і барвників) у пакетованих соках немає й бути не може – це заборонено законодавством і не виправдано технологічно. Соки і так відмінно зберігаються завдяки помірній термічній обробці та захисним властивостям асептичної упаковки, в яку їх розливають».

«Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендують вживати не менше 400 г овочів і фруктів на день. На основі цієї рекомендації була розроблена

спеціальна програма «П’ять на день», тобто п’ять порцій «корисностей», на які розбивають цей 400-грамовий щоденний мінімум.

Кожна порція має вагу приблизно 80 г і може складатися, наприклад, з свіжого яблука (апельсина, помідора, моркви), тарілки салату, жмені сухофруктів, дещиця овочевої ікри тощо. Повноцінною заміною однієї з порцій може стати склянка соку.

До речі, вчені стверджують, що на здоров’я та настрій людини впливає не тільки вітамінний склад соку, але й колір плодів, з яких він зроблений. І щоб гарантовано отримувати весь спектр необхідних корисних речовин, рекомендують урізноманітнювати «палітру» свого щоденного меню і намагатися вживати плоди (або соки) всіх п’яти колірних груп: червоної, помаранчевої, зеленої, синьо-чорної й білої. Соки червоного кольору (томат, вишня, журавлина) відповідають за здоров’я серця; помаранчеві (апельсиновий, морквяний, персиковий) зміцнюють імунітет і покращують настрій; а соки зеленої групи (виноград, ківі, авокадо) нормалізують травлення. «Біла гвардія», соки банана, дині, білих персиків, поліпшують розумову й фізичну активність, тоді як соки синьо-чорної групи (темний виноград, слива, чорна смородина, чорниця) допоможуть подовжити молодість і зберегти здоров’я».