П’емо фреш правильно

Сумнівів у тому, що свіжовіджаті соки винятково корисні, немає. Ще б пак! Такі напої є джерелом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Більш того, існує величезна кількість методик лікування із застосуванням фрешів, які мають лікувальну дію на організм людини. Деякі вважають, що фреш – це ліки, створені самою природою. І як у кожних ліків, у фрешів є протипоказання і рекомендації щодо застосування. А тому вживати свіжовіджаті соки безконтрольно й необдумано не рекомендовано.

ВИБИРАЄМО ФРУКТОВИЙ, ЯГІДНИЙ, ОВОЧЕВИЙ АБО «МІКС»

Фруктові й ягідні фреші найбільш калорійні в силу великого вмісту в них цукру.

Виняток становить сік ананаса, багатий на речовину бромелайн, що сприяє інтенсивному спалюванню ліпідів.

Овочеві фреші містять набагато менше сахаридів і органічних кислот, тому поступаються фруктовим і ягідним сокам за органолептичними властивостями. При цьому, овочеві фреші багаті на калій, натрій, кальцій і залізо. Вживання овочевих соків сприяє швидкому відновленню сил організму й нормалізації обміну речовин.

«Мікси» – суміші свіжовіджатих соків. Рекомендовано комбінувати фруктові, ягідні та овочеві соки в складі одного сокового міксу. Фруктові соки поєднують за принципом «зелене із зеленим», «червоне з червоним». Не радять комбінувати фруктові соки з кісточковими (вишня, абрикос, слива тощо).

ВИБИРАЄМО ПРАВИЛЬНІ ПЛОДИ ТА ПРАВИЛЬНО ЇХ ГОТУЄМО

Фрукти та овочі необхідно ретельно помити й почистити – наприклад, яблуко з побитим бочком або пом’ятий помідор непридатні для приготування фрешу, адже такі нецілісні плоди можуть містити токсичні речовини. З овочів і фруктів, придбаних у магазині, необхідно неодмінно зрізати шкірочку, тому що, як правило, зовні плоди піддають обробці хімічними речовинами, щоб продовжити термін їх зберігання.

Фрукти та овочі кладуть у соковижималку окремо, а мікс готують з уже вичавлених соків. Однак, і з цього правила є винятки: в процесі приготування овочевих фрешів можна разом з огірком або морквою класти петрушку чи селеру.