Навіщо пити соки

Сік – це дійсно корисний продукт, найважливіший елемент здорового харчування.

Соки обов’язково повинні входити в раціон усіх членів сім’ї, оскільки вони є прекрасним джерелом вітамінів і мінералів. Лікарі рекомендують випивати не менше 200 мл соку в день. Це можуть бути як щойно віджаті, так і якісні пакетовані соки.

Сік з пакету – прекрасний варіант для тих, у кого немає часу (чи бажання) возитися з соковижималкою: швидко, зручно, корисно й смачно! Якісні пакетовані соки виробляються з натуральних інгредієнтів, без штучних ароматизаторів і хімічних консервантів, а всі вітаміни та мікроелементи зберігаються в них завдяки «розумній» сучасній упаковці.

Про виняткову користь соків було відомо ще в глибоку давнину. Наші предки вважали, що, вживаючи соки рослин, людина отримує їхню життєву силу — і були недалекі від правди! Вживання фруктових і овочевих, ягідних і трав’яних соків допоможе зберегти здоров’я та красу, а також істотно покращити самопочуття.

ЗАВДЯКИ РЕГУЛЯРНОМУ ВЖИВАННЮ СОКІВ:
Активізується обмін речовин;
В організм надходять вітаміни та мінерали в натуральному вигляді;
Поліпшується робота шлунково-кишкового тракту;
Зміцнюється імунітет;
Знижується рівень холестерину в крові;
Відбувається виведення зайвої рідини з організму

Щоб відчути ефект сокотерапії, потрібно регулярно вживати соки кілька тижнів, і через 1-2 місяці рідинне середовище організму повністю оновиться.

Дієтологи підтверджують корисність соків з фруктів, ягід і овочів для людського організму і закликають неодмінно включати їх до раціону харчування. Щоденне вживання соків є невід’ємною частиною спортивного харчування, дотримання якого особливо важливе для професійних спортсменів, оскільки для підтримки в тонусі організму, виснаженого постійними навантаженнями і щоденними тренуваннями, необхідне ефективне додаткове підживлення, яке й забезпечують соки.

Соки є основним джерелом вітаміну С й аскорбінової кислоти. Багаті на провітамін А (каротин), вони містять значну кількість вітаміну В1 (тіаміну), вітаміну РР (нікотинової кислоти). У різних соках можна знайти практично всі відомі на сьогодні мікроелементи, вітаміни та їхні похідні. Людина, яка вживає соки в достатній кількості, завжди бадьора, жвава й абсолютно здорова.

Органічні кислоти, які містяться в соках, частково замінюють кислоту шлункового соку, допомагаючи організму краще засвоювати їжу. При цьому значно знижується ступінь ризику виникнення захворювань, пов’язаних з недостатньою шлунковою кислотністю. У соках з м’якоттю міститься велика кількість пектинових речовин і клітковини, які благотворно впливають на нормалізацію перистальтики кишечника. Фруктові, ягідні та овочеві соки рекомендують вживати при захворюваннях нирок і серцево-судинної системи, оскільки наявність у них сполук заліза поліпшує склад крові. Солі калію, які в надлишку містяться в будь-якому плодовому соку, беруть участь в процесі виведення з організму зайвої води.

Ще одна чудова властивість соків – це їхній склад вуглеводів. У соках присутня висока концентрація глюкози та фруктози на фоні незначної кількості сахарози (у вишневому соку, наприклад, фруктози в п’ятнадцять разів більше, ніж сахарози). Особливе значення мають соки в зимовий період, коли споживання свіжих овочів і фруктів знижується й нестача вітамінів, мінеральних речовин і органічних кислот в організмі відчутна особливо гостро.

В Україні найбільш популярними є фруктові соки. Вони винятково багаті на корисні речовини. Наприклад, яблучну кислоту, що міститься в яблуках, абрикосах, винограді, персиках, бананах і сливах, вважають природним антисептиком, котрий очищає шлунок і печінку. Лимонна кислота, яка входить до складу цитрусових, полуниці, ананасів і персиків, прискорює обмін речовин і сприяє схудненню.

Не менш корисні й овочеві соки. Вони містять більшу кількість мінеральних речовин, таких як: калій, натрій, кальцій, залізо тощо. Саме овочеві соки дуже ефективно відновлюють організм після стресів і кризових ситуацій. Соки із зелених овочів містять хлорофіл – ефективний засіб очищення організму. До складу багатьох овочевих соків також входять природні гормоні антибіотики, кальцій, калій і кремній, що зберігають біохімічний баланс і запобігають передчасному старінню клітин і розвитку хвороб.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ:
Необхідно підтримувати баланс між фруктовими та овочевими соками. Найбільш оптимальним раціоном є почергове вживання фруктових і овочевих соків, адже вітамінне багатство розподілене між ними приблизно порівну.

СУЧАСНИЙ ЕТАП РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА СОКІВ ВИРІЗНЯЄТЬСЯ:
АКТИВНИМ РОЗШИРЕННЯМ АСОРТИМЕНТУ СМАКІВ.

Купажування – змішування соків, отриманих з декількох видів фруктів, ягід, овочів. Купажовані соки поєднують в собі не тільки смаки, а й корисні властивості різних плодів.

РОЗШИРЕННЯМ РЯДУ ФОРМАТІВ ФАСУВАННЯ.

Великим плюсом у сучасному виробництві соків є таке чудове нововведення, як фасування в тару невеликого об’єму. Такий сік можна випити за один раз.

ПІДВИЩЕННЯМ ІНФОРМАТИВНОСТІ.

Сьогодні, окрім калорійності, на упаковці соків зазначений ще й вітамінно-мінеральний склад продукту. Тобто, поглянувши на упаковку, можна відразу визначити, скільки і які вітаміни, мінеральні речовини й органічні кислоти містяться в соці, чи присутня (і якщо так, то в яких пропорціях) у ньому сахароза, глюкоза чи фруктоза. Подібна інформація особливо важлива для побудови правильного раціону харчування.