Сок-концентрат

Концентрат (не плутати з консервантом!) – це скорочена назва концентрованого соку, продукту, який виробляють на спеціалізованих заводах у період збору врожаю в регіонах сільськогосподарського виробництва фруктів, ягід і овочів. Для його виготовлення використовують найбільш соковиті й стиглі плоди.

Їх піддають ретельному очищенню, а потім відправляють під прес. Отриманий сік прямого віджиму потрапляє в накопичувальну цистерну, а звідти – на концентрування, де в умовах зниженого тиску під впливом тепла або холоду з соку видаляється волога. У порівнянні з первинним соком, концентрований сік має густу й в’язку консистенцію.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Консервант і концентрат — поняття абсолютно різні.

Консервант — це харчова добавка, покликана продовжити термін зберігання продукту й запобігти розмноженню в ньому патогенної мікрофлори, концентрат – це скорочена назва концентрованого соку, отриманого шляхом видалення рідини із соку прямого віджиму.

КОНСЕРВАНТ
Консерванти — речовини, які пригнічують ріст мікроорганізмів у продукті. При цьому, як правило, запобігають появі неприємного смаку і запаху, пліснявінню та утворенню токсинів мікробного походження, тим самим збільшуючи термін зберігання харчових продуктів.

Загальновідомі речовини, що мають здатність консервувати, зазвичай застосовують у певній концентрації (наприклад, цукор створює антимікробну дію лише при концентрації 60%). Консерванти (сорбінова кислота, низин, діоксид сірки тощо) використовують у значно меншому обсязі й практично не впливають на смак, колір, запах, зовнішній вигляд продукту. Усі консерванти, які використовують в промислових цілях, повинні пройти лабораторні дослідження, бути зареєстрованими для використання в Україні та бути безпечними для здоров’я людини.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ
Згідно з пунктом 5.2 Національного стандарту України «Соки відновлені. Загальні технічні умови», додавання консервантів у соки суворо заборонено законодавчими нормами, усі виробники соків і сокової продукції зобов’язані дотримуватися цих вимог.